UE
UE
Obiective turistice/culturale
Biserica de lemn din satul Ersig (sec.XVIII), poarta hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” si este antedatata de anul 1767 inscris pe icoanele iconostasului. Biserica este singura de acest fel din Episcopia Caransebesului, este ridicata in ,,catei” sau ,,stobori”, in graiul local. Aceasta este o structura de stalpi prinsi in talpi si cununi. Peretii sunt formati din blane groase culcate intre stalpi si lipiti cu ciamur (pamant amestecat cu paie) pe interior si exterior. Biserica este inscrisa pe lista monumentelor istorice, cod LMI CS-II-m-A-11113.

Cassian R Munteanu, a fost unul dintre cei mai de seama oameni pe care Vermesul i-a dat societatii romanesti, acesta fiind scriitor, poet, publicist, redactor, politician, deputat dar si un luptator inversunat pentru drepturile nationale ale romanilor din Transilvania. El sa nascut pe data de 12 martie 1892 la Vermes si a decedat pe data de 12 ianuarie la Lugoj.

In Berzovia, mai ales in gospodaria familiei Stiopu, se gasesc ruinele drumului daco-roman,precum si exponate din perioada romana.

Localitatea Valeapai, apare prima data mentionata in documentele otomane in anul 1597, ca apartinand Banatului de Severin. Ulterior, dupa ce Banatul intra sub stapanire habsburgica, in anul 1716, localitatea Valeapai va apartine comitatului Caras. Fratii Marcel si Emil Atanasievici, primesc in dar, drept multumire pentru serviciile aduse coroanei imperiale, terenurile din Valeapai. Fratii Atanasievici vor incepe aici constructia unui ansamblu, ce urma sa contina palatul, cladiri anexe, o ghetarie si o moara, la ridicarea caruia s-au folosit mesteri sarbi si colonisti italieni. Conacul Atanasievici este inscris in lista monumentelor istorice cod LMI CS-II-m-B-11223.

Actuala biserica din Sosdea, cu hramul ,,duminica tuturor sfintilor” a fost construita in anul 1926 la initiativa preotului Boharu Petru si cu sprijinul locuitorilor din sat, care in marea lor majoritate au contribuit financiar la ridicarea acestui lacas de cult.

Biserica Catolica din Maureni, cu hramul Sf Martin din Tours, este construita in 1819, intr-un stilul architectonic baroc.

In imediata vecinatate a Conacului Atanasievici, se afla biserica ortodoxa din Valeapai cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, construita in anul 1800 in stil baroc din piatra si caramida.

In localitatea Sosdea, la o initiativa privata, sa deschis o frumoasa balta de pescuit care are in jurul ei si o zona de agrement.

In localitatea Berzovia, la doar 500 metri de DN 58B, se afla crescatoria de pesti Collini, loc ideal pentru pescuit si recreere avand in vedere dimensiunea mare a baltilor precum si varietatea speciilor.

Tot in localitatea Berzovia, in gospodaria familiei Danila putem vedea ruinele morii cu apa precum si iazul cu apa care ajuta la functionarea morii.